Tandreglering

Vad är tandreglering- varför behövs det?

Många väljer tandreglering eller tandställning av estetiska skäl. Man är missnöjd med sitt leende eller hur tänderna ser ut.

En tandställning kan behövas när tänderna sitter för tättvuxit snett eller när något annat i bettet måste förändras. Det kan också vara så att käkarna inte passar ihop och därmed behövs en justering av tänderna.

 

Tandreglering med fast tandställning s.k räls

 

Tandreglering kan man göra i alla åldrar men är vanligast bland unga. Behandlingen utförs oftast av en tandläkare som är specialist inom ortodonti.
Exempel på problem som kan avhjälpas med tandreglering:

  • Glest bett
  • Sneda tänder
  • Djupt bett- biter framtänderna i underkäken långt upp i gommen bakom framtänderna
  • Korsbett

Olika typer av tandställning

Det finns flera olika moderna tandställningar. Vissa är näst intill osynliga, avtagbara och flexibla. Dessa kan du själv sätta på och ta av och i vissa fall också justera själv. De här metoderna är lämpligast att använda om tänderna bara behöver justeras lite. Ett exempel på detta är Invisalign som är en modern behandlingsmetod för både barn och vuxna som är i behov av tandreglering.

Fast tandställning är den klassiska och mest vanliga och består av så kallad räls som fästs på framsidan eller baksidan av tänderna. Se bilden ovan.

 

Invisalign – Osynlig tandställning

Invisalign är först i världen med en tandställningsbehandling som består av genomskinliga skenor som är tillverkade av plast och nästan osynliga. Skenorna är individuellt anpassade och flyttar tänderna stegvis till önskad position. Plastskenorna byts ut med jämna mellanrum. Tack vare 3D-teknik kan man visualisera det slutliga resultatet redan innan behandlingen påbörjas. Genom att upprätta en personlig digital behandlingsplan kan man följa hur bettet såg ut innan behandlingen hela processen fram till det slutliga resultatet.

 

Invisalign-genomskinliga skenor tillverkade av plast.

 

Fördelar med Invisalign

En fördel med tandreglering med Invisalign behandlingen är att den är flexibel. Det går att ta ut skenorna under kortare stunder exempelvis vid måltider. Den ger också en bättre passform utan att något skaver. Den gör inte heller lika ont som andra tandställningar eftersom tänderna flyttas försiktigt små steg i taget.

 

Så här kan en Invisalign behandling gå till steg för steg.

Steg 1.

Planering av behandlingen.

Man kan både använda sig av digital skanner eller göra avtryck av tänderna.

Steg 2.

Sedan utformas en individuell behandlingsplan. Där kan man se det slutliga resultatet

direkt på tandläkarens bildskärm.

Steg 3.

Nu påbörjas monteringen av skenorna. För att kunna följa förloppet och göra nödvändiga justeringar

sker regelbundna kontroller.

Steg 4.

Behandlingen avslutas när man tillsammans med tandläkaren är överens om att man uppnått det önskade resultatet.

 

Fast tandställning (räls)- vad är det?

Detta är den vanligaste metoden och kan korrigera alltifrån små till mera omfattande bettfel med stor precision. Oftast sker behandlingen i båda käkarna. Den består av fästen ( brackets) som med hjälp av composit klistras utanpå tänderna. Man fäster sedan en metallbåge i metallplattorna med ståltråd eller små gummiband.

 

Så här kan en tandreglering med räls gå till- steg för steg

Steg 1.

Man börjar med att limma fast ett litet fäste på varje tand som ska flyttas. På de bakre tänderna använder man en ring runt tanden för att det ska bli starkt.

Steg 2.

På övriga tänder limmar tandläkaren sedan fast små metallplattor med ett speciellt lim. Så här långt har man bara fästen på tänderna nu behöver man något som drar i  tänderna

Steg 3.

Vanligtvis använder man en tråd som man kallar “båge”. Metallbågen som skall flytta tänderna fäster man sedan i metallplattorna med ståltrådar eller små gummiband.

Fästena sitter fast på tänderna och går inte att ta bort när du äter eller borstar tänderna.
Metallbågarna byts ut medan plattorna sitter kvar på tänderna under hela behandlingstiden.

När behandlingen börjar använder man en mycket tunn båge som sedan byts ut till en tjockare allteftersom tänderna blir jämnare.

När tandställningen sätts fast känns det ingenting så du behöver ingen bedövning.

 

Hur länge måste man ha sin tandställning?

 

Det är svårt att skynda på en ortodontisk behandling. Tandställningen tas bort när tandläkaren tillsammans med dig tycker att behandlingen är klar. Det vanligaste behandlingstiden är från sex månader till två år. Vid större avvikelser kan tandregleringen ta upp till tre eller fyra år.

 

 Vad Kostar det att göra en tandreglering?

Det är väldigt individuellt vad en tandreglering kostar eftersom det beror på
flera olika faktorer. En klassisk tandställning kan kosta mellan 16 000 till 33 000 kronor per käke.

En osynlig tandställning är oftast dyrare mellan 29 000 till 65 000 kronor.
Barn och unga upp till 23 år kan få tandregleringen betald av Landstinget.

Det är specialisttandläkaren som bestämmer om tandregleringen är kostnadsfri.

Du som vuxen får stå för kostnaden själv. Du kan däremot få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan genom det så kallade högkostnadsskyddet.

 

Vad innebär högkostnadsskyddet?

Du får tillbaka 50 procent av kostnaden över 3000 kronor och 85 procent av kostnader över

15 000 kronor.

Man baserar kostnaden på ett referenspris som talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara. Det ligger till grund för hur mycket ersättning man får som patient.

Kontakta oss för en konsultation så hjälper vi dig.