Rotfyllning eller rotbehandling är en vanlig men nödvändig behandling. I Sverige, liksom i de flesta länder är rotfyllning vanligt trots en allmänt god tandhälsa. Rotfyllning görs för att avlägsna inflammerad mjukvävnad i tandens inre, pulpan. Syftet med behandlingen är att få bort bakterier, lindra smärta och återställa tandens funktion. Behandlingen kan göras smärtfritt under bedövning.
Vad är en rotfyllning?
En rotfyllning är en behandling som utförs av en tandläkare och det är vanligt att den görs vid två behandlingstillfällen. Det innebär att man först rengör en eller flera av tandens rotkanaler för att rädda en skadad eller infekterade tanden. Därefter fylls rotkanalen med bakteriedödande medel och med en temporär fyllning. Rotfyllning utförs när tandens pulpa (den innersta delen som innehåller nerver och blodkärl) har blivit inflammerad eller död. Det sker oftast på grund av djupgående karies eller sprickor i tanden. Nästan alla rotfyllningar utförs av allmänpraktiserande tandläkare – både hos privata vårdgivare och folktandvården.
Varför rotfyller man en tand
Den vanligaste orsaken till att man gör en rotfyllning är obehandlad karies som bildat ett djupt hål i tanden.bä Om man däremot går till tandläkaren i tid så går oftast även djupa hål att laga utan rotfyllning. Annars är rotfyllning nödvändig för att förhindra att infektionen fortsätter att spridas och förvärras. Syftet är att rädda tanden istället för att dra ut den. En obehandlad infektion kan sprida sig till käkbenet. Målet med en rotbehandling är att rengöra och få bort alla bakterier, lindra smärta och återställa tandens funktion.
Forskning visar att rotfyllning fortfarande är den bästa behandlingen för svårt skadade tänder.
Rotfyllda tänder en hållbar lösning
Tänder som är rotfyllda av allmäntandläkare i Sverige sitter i hög utsträckning kvar hos patienterna under lång tid.
En tioårsuppföljning i Norrbotten visar att 9 av10 tänder som rotfylldes av tandläkare sitter kvar efter fem år och 8 av 10 är fortfarande kvar efter tio år. Lär mer om detta i artikeln från tandläkartidningen
När behöver man dra ut tanden
Om en tand inte går att rotfylla eller räddas är det tandläkaren som beslutar om det är bäst att dra ut tanden , en s.k. tandextraktion. Men en tandutdragning bör alltid vara det sista alternativet och bör undvikas om det går.
Så här går en rotfyllning till – steg för steg
- Undersökning och röntgen – Tandläkaren gör en noggrann undersökning av tanden och tar en röntgenbild för att bedöma skadans omfattning.
- Bedövning – Genom lokalbedövning blir behandlingen smärtfri.
- Avlägsnande av pulpan – Tandläkaren borrar ett hål i tanden för att nå in till pulpan och rensa bort skadad vävnad och bakterier.
- Rengöring och desinfektion – Rotkanalerna rensas noggrant med små filar och desinfektionsmedel.
- Fyllning av rotkanalerna – När tanden är ren och torr fylls rotkanalerna med ett gummiliknande material (guttaperka) som ersätter skadad vävnad.
- Försegling av tanden – Tanden förseglas med en tillfällig eller permanent fyllning. Ibland kan man behöva sätta dit en tandkrona för att minska risken för komplikationer.
- Eftervård och uppföljning.
Eftervård och återhämtning
Efter en rotfyllning kan man uppleva att tanden är öm och det kan hålla i sig några dagar. Då kan du lindra smärtan med receptfria läkemedel som ibuprofen eller paracetamol som finns att köpa på Apoteket. Här är några saker som är viktiga att tänka på efter behandlingen.
- Försök undvika att tugga på den behandlade ytan tills en permanent fyllning eller krona är på plats om du väntar på en sådan.
- Om du har fått bedövning bör du vänta med att äta eller dricka tills den har släppt.
- Försök att bara äta mjuk mat de första dagarna efter din behandling.
- Om du röker bör du göra uppehåll helt under tiden såret läker eftersom tobak försämrar läkningsprocessen.
- Upprätthåll en god munhygien
- Besöka tandläkaren för uppföljning för att säkerställa att allt ser bra ut.
Läs mer om hur du upprätthålla en god munhygien och hur du gör det på bästa sätt.
När bör man söka vård
Det är vanligt att man är öm och har ont några dagar efter en rotfyllning. Men om smärtan inte går över utan blir värre och övergår till en bultande och pulserande smärta behöver man omedelbart kontakta tandvården för att få hjälp. Det kan bero på att det blivit kvar bakterier i pulpan.
Sammanfattning
Rotfyllning är en effektiv men nödvändig behandling för att rädda en skadad eller infekterad tand och förhindra att problemet förvärras. Trots att behandlingen kan ta tid och kosta en del, är den ofta en bättre lösning än att dra ut tanden. Ibland kan man behöva förstärka tanden med en krona. Med rätt eftervård kan en rotfylld tand hålla i många år och fungera som en vanlig tand.
Vanliga frågor & svar om Rotfyllning
Fråga: Gör det ont att rotfylla en tand?
Svar: Numera går det att göra behandlingen smärtfritt med bedövning. I vissa fall kan det räcka med på ett enda besök. Oftast behövs det ändå 2–3 besök hos tandläkaren.
Fråga: Varför har jag ont i tanden efter rotfyllningen?
Svar: Det är normalt att ha lite obehag och ömhet några dagar efter en rotbehandling. Om det inte givit med sig efter en vecka kan det bero på att fyllningen inte är tät och att det kan ha kommit in bakterier. Då är det viktigt att kontakta din tandläkare för en undersökning.
Fråga: Är en rotfylld tand död?
Svar: En rotfyllning är ett sätt att rädda en död tand.
Fråga: Hur lång tid tar det att göra en rotfyllning?
Svar: Behandlingstiden beror på tandens skick och antalet rotkanaler som behöver rensas. En enkel rotfyllning kan ta 60–90 minuter, medan en mer komplicerad kan kräva två eller flera besök.
Fråga: Vad kostar en rotfyllning med högkostnadsskyddet?
Svar: Priset varierar och beror på antalet kanaler och behandlingens omfattning. Det kan handla om alltifrån 4 500 kr – 10 000 kronor. Med högkostnadsskyddet betalar du hela kostnaden upp till 3000kr. Därefter 50% av kostnaden mellan 3 000 och 15 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kr betalar du 15%.