Ilningar i tänderna

Varför får man ilningar i tänderna ?

Ilningar i tänderna är oftast en kortvarig isande smärta som kommer plötsligt när man äter eller dricker någon varm eller kall dryck. Det är inte farligt i sig men det är ett tecken på att något inte står rätt till med tandköttet eller tanden.

Ilningar uppstår oftast för att tandens emalj utsätts för frätskador och karies. Det innebär att tanden blir känsligare och nerverna i tänderna inte är skyddade. Det kan ske om man använder en tandborste med för hårda strån och borstar för hårt så tandhalsen kommer fram.

Vad beror ilningar i tänderna på ?

Det kan finnas flera orsaker till att det ilar i tänderna 

  • Det kan vara ett hål eller spricka i tanden
  • Känsliga tandhalsar är en annan vanlig orsak
  • Man har borstat tänderna på ett felaktigt sätt och skadat tandköttet
  • slarv med tandhygienen
  • Frekvent intag av sura och söta drycker kan ge frätskador på tänderna.
  • Långvarig tandpressning/tandgnissling

Det går att förebygga?

Oavsett vad orsaken är så finns det goda möjligheter att förebygga ilningar i tänderna.

  • Viktigt att göra regelbundna besök hos tandvården. Det gör det enklare att tidigt upptäcka om det finns karies eller andra skador på tänderna.
  • Var noga med tandborstningen, det är viktigt att ha en god munhygien. Borsta tänderna två gånger per dag. Då håller man borta beläggningar som kan orsaka karies och inflammation i tandköttet. Använd alltid en tandkräm med hög fluoridhalt och helst en extra mjuk tandborste.
  • Använd Fluor, Det hjälper tänderna att reparera ytliga karies skador. Förutom att använda en fluoridtandkräm finns det munskölj, fluor tabletter eller tuggummi med fluor.

När bör man uppsöka hjälp ?

Om besvären med ilningar inte går över eller om du har ihållande värk så bör man kontakta en tandvårdsklinik och göra en undersökning. Ibland kan det vara bra att göra en fluorlackning av tänderna om det beror på känsliga tandhalsar.

Du kanske är medveten om att du biter ihop käkarna eller gnisslar tänder nattetid, vilket gör att tänderna blir överbelastade. Därmed skulle lösningen vara en tandskena som används på natten.

 

om ilningar inte går över bör du boka tid hos en tandläkare

 

Önskar du får hjälp är du välkommen att  kontakta oss

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *