Att laga en tand är en vanlig och oftast smärtfri behandling. Men det finns en del saker att tänka på– allt från vilket material som används till hur länge fyllningen håller. Det finns många olika s.k dentala material. I den här artikeln får du svar på vanliga frågor om tandfyllningar, särskilt kompositfyllningar, som är det moderna och estetiskt snyggaste alternativet.
Vad är en tandfyllning?
En tandfyllning gör man för att återställa en skadad tand – oftast efter karies (hål i tanden), men också vid sprickor eller slitage. När tandläkaren tar bort den skadade vävnaden, fylls hålrummet igen med ett material som skyddar tanden och återställer dess funktion.
Det finns olika material för fyllningar och det finns 3 vanliga material för att laga tänder med mindre skador.
Dessa material kan också kombineras.
- komposit
- plastförstärkt glasjonomer
- glasjonomer
Skillnad mellan kompositfyllning och andra
Komposit är det mest använda materialet i Sverige idag och det är plastbaserat. Det används i alla slags tänder och både för större och mindre lagningar.
- Komposit, Materialet anpassas färgmässigt för att smälta in naturligt med dina tänder. De flesta kompositmaterialen härdar man med ljus. Det gör att materialet stelnar när tandläkaren belyser tanden med blått ljus. Dessutom ser de mer naturligt ut och därför används det allt oftare. Kompositfyllningar bedöms vara ett bättre alternativ för framtänder som är synliga.
- Glasjonomer: används mest på ytor som inte är tuggytor, men också för lagning på tandhalsar och mjölktänder.
- plastförstärkt glasjonomer, det är glasjonomer som är förstärkta med plast. det stelnar bra och är starkare och fäster bra på tanden.
Fördelar med komposit
- Ser naturligt ut
- Innehåller inte några farliga ämnen
- Mindre risk för sprickor i tanden, komposit expanderar inte
- Snabb behandling
Så sköter du dina tandfyllningar
- Borsta två gånger om dagen
- Använd tandtråd
- Undvik att tugga på hårda saker (is, popcornkärnor etc.)
- Gå på regelbundna kontroller
Med rätt skötsel kan dina kompositfyllningar hålla i många år – och du slipper problem med större ingrepp i framtiden.
Vanliga frågor om tandfyllningar
Kompositfyllning på framtand – syns det?
Nej! Komposit är så pass estetiskt att det ofta inte går att se att tanden är lagad – perfekt för tänder som sitter längst fram och är mer synliga.
Vad kostar en tandfyllning hos tandläkare?
Priset beror på var i Sverige du bor och vilken klinik du besöker. Generellt ligger det mellan 700–1500 kr per tand. Kompositfyllningar är vanligast.
Hur mycket kostar en kompositfyllning i Sverige?
Svar: Det varierar, men de flesta tandläkare erbjuder fasta priser. Kolla även med din klinik om du kan få del av tandvårdsförsäkringen.
Hur länge håller en kompositfyllning?
Kompositfyllningar håller i regel mellan 5 och 10 år, beroende på:
- Hur stort lagningen är
- Tandens position
- Hur du sköter din munhälsa
Hur hållbart är det jämfört med andra material:
Komposit är inte riktigt lika slitstarkt som amalgam, men det är mer skonsamt mot tanden och ser bättre ut.
Tandvärk efter tandfyllning är det normalt?
Det är vanligt att känna lite ömhet eller ilningar i tanden några dagar efter en fyllning. Men om smärtan inte går över efter en vecka, bör du kontakta din tandläkare.
Tandfyllning som lossnat vad gör man då?
Om du plötsligt märker att en fyllning har lossnat kan du skölja munnen och undvika att tugga där. Sedan är det viktigt att du ringer en tandläkare så snabbt som möjligt.
Kompositfyllningen är sprucken – vad kan man göra?
En spricka kan uppstå om du bitit i något hårt eller om fyllningen är gammal. Tandläkaren kan oftast slipa till eller byta ut den. Boka en tid för undersökning.
Avslutning
Tandfyllningar – särskilt de som är gjorda av komposit – är idag både hållbara, snygga och bekväma. Oavsett om du har en fyllning som behöver bytas, eller bara vill ha en estetisk uppfräschning, kan din tandläkare hjälpa dig att hitta rätt lösning.